El jardí comestible

El jardí comestible

 

El jardí comestible de Rubió i Tudurí a la Torre de Santa Caterina (Pedralbes) és el nostre primer hort i la llavor del projecte d’horticultura urbana social a través del qual impulsem un model de ciutat verda, sostenible i agroregenerativa.

Es tracta d’un hort urbà ubicat al jardí projectat al segle XX per l’arquitecte Nicolau Maria Rubió i Tudurí a la finca de la Torre de Santa Caterina, al barri de Pedralbes. En aquest espai catalogat com a patrimoni històric, l’equip treballa una àrea de 4.000m2, on es cultiven hortalisses i fruites ecològiques i de màxima qualitat, en règim de permacultura i practicant l’agricultura regenerativa, el que ens permet aproximar-nos a la producció vegetal d’una manera neta, respectuosa, ecològica i sostenible.

L’espai de cultiu ecològic respon als condicionants i criteris d’un jardí comestible, sostenible, estètic, harmònic, que ofereix facilitat de conreu i màxima productivitat per metre quadrat. A més dels parterres, amb més de 100 varietats d’hortalisses de parietals rústiques i dos jardins verticals, en el futur l’espai de l’hort comptarà amb un edifici de caràcter biofílic que farà la funció d’escola taller, amb un hivernacle de vidre i amb un galliner.

Tota la producció de l’hort s’utilitza íntegrament per a elaborar els àpats diaris que des de la cuina social Ferrer for Food, l’altre projecte de la Fundació, s’elaboren i s’entreguen a entitats socials del Barcelonès i el Maresme que atenen i acompanyen a persones en situació de vulnerabilitat.

El jardí comestible el 2022

Resultats obtinguts amb tècnica “no dig” regenerativa:
3

TONES PRODUÏDES D’HORTALISSES
I FRUITES ECOLÒGIQUES

3,5

TONES DE COMPOST PROPI

+6%

D’AUGMENT DE MATÈRIA ORGÀNICA A LA TERRA DE CULTIU

25.000

PLANTES CULTIVADES

125

REFERÈNCIES PARIETALS

32

REFERÈNCIES DE LES QUALS HEM OBTINGUT LLAVORS PRÒPIES

La nostra filosofia

Practiquem l’agricultura regenerativa, en règim de permacultura i amb un sistema de cultiu biointensiu. Treballem i innovem recordant i recuperant la cadena de valor de l’agricultura. Celebrem la biodiversitat, treballem amb un banc de llavors propi i generem el nostre propi compost.
L’hort s’abasteix de planters de varietats de pol·linització oberta provinents d’aquest banc de llavors propi. Des de Green for good intentem obtenir, salvaguardar i compartir al màxim aquestes llavors de tradició familiar que han format part de la nostra cultura popular i gastronòmica durant segles. Recordar aquesta riquesa genètica és celebrar la diversitat i cal entendre-la no com una herència sinó com un llegat.
Per què agricultura regenerativa? Entre d’altres:
 • Capta i fixa CO2 al sòl, reduint l’efecte hivernacle

 • Preserva i millora la biodiversitat edàfica i botànica

 • Augmenta la fertilitat del sòl i hi agrega matèria orgànica

 • No s’utilitzen tècniques de cultiu perjudicials: cap tractament mecànica, químic o físic que malmeti el sòl

 • Es redueix la contaminació de l’aigua i de la terra

 • Augmenta el rendiment dels cultius

 • Afavoreix l’economia local: s’utilitzen materials i béns locals i ecològics

 • Es regenera l’ofici de pagès, recuperant tota la cadena de valor

 • S’evita la tala de boscos

El nostre és l’exemple d’un model artesanal i respectuós que com a conseqüència potencia la biofília, la sostenibilitat i la protecció de la biodiversitat.

Un projecte de caràcter integratiu i regeneratiu

 • A nivell social a través de l’escola taller i portant tota la collita a la nostra cuina social per després entregar àpats a col·lectius en situació de vulnerabilitat.

 • A nivell cultural a través de la formació, pràctica i desenvolupament de tota la cadena de valor de l’agricultura ecològica i la permacultura. Celebrem i preservem la diversitat botànica hortícola com a patrimoni de la humanitat

 • A nivell medioambiental a través de la permacultura i l’agricultura regenerativa, atès que millora l’entorn i està conformada d’una forma saludable i ecològica, i adequada al context urbà.

Horts socials urbans i periurbans: el camí cap a la transició agroregenerativa i les ciutats verdes

El jardí comestible de Rubió i Tudurí a la Torre de Santa Caterina (Pedralbes) ens és molt útil com a exemple d’agricultura urbana social adaptada al seu entorn. Després de la consolidació d’aquest primer hort, hem impulsat un nou projecte molt més global en línia amb els nostres objectius d’equitat social i justícia climàtica: es tracta de Green for Good, iniciativa a través de la qual impulsem i fomentem un model de ciutat més verda, sostenible, inclusiva i agroregenerativa augmentant els metres de zona verda cultivable a l’Àrea Metropolitana de Barcelona amb la instal·lació d’horts socials urbans i periurbans gestionats per col·lectius en situació de vulnerabilitat.